Korszerű fagymentesítés az Agrofrost gépeivel

Híreink

-

A fagykár az egyik legnagyobb csapás, ami érhet egy gyümölcstermesztőt. Oda a termés,hacsak nem védekezünk hatékonyan, szélgépek és temperálók segítségével. Mostantól ezek a gépek pályázatból is beszerezhetőek 80%-os finanszírozással!

Bár tökéletes fagyvédelmi módszer nem létezik, a hazai éves tetemes fagykárok mérséklése és kivédése szempontjából fagyvédelemben nem szabad megalkudni! Főleg, ha figyelembe vesszük az egyre hosszabb, akár hetekig tartó fagyos periódusokat.

Fagymentesítés

Az Agrofrost Temperáló és légkeverő rendszereket is forgalmaz.

A belga márka már közel 20 éve megtalálható a hazai géppiacon, az Auditker Kft. gépkínálatában. Folyamatos kutatásai és újításai révén vezető szerepet tölt be a fagymentesítési eljárások kidolgozásában.

Lássuk elsőként a cég egyedi fejlesztését, amely nem más, mint a fázisváltáson alapuló telepített, propán hajtású FrostGuard és a vontatott-függeszett FrostBuster rendszer. Röviden összefoglalva, a fázisváltás nem kifejezetten az ültetvények „felfűtésén" alapul, hiszen ezt rendkívül nehéz lenne kivitelezni. Ehelyett ezek a gépek a jégkristályképződést gátolják, vagyis felhasználják a víz légnemű állapotából jéggé alakulása során felszabaduló energiát. Ezt a 80-85°C-ra hevített levegővel biztosítják, amelyet a gépben megtalálható erőteljes ventilátor terít az ültetvénybe. Így a jégkristályok elpárolognak (szublimálnak).

Fagymentesítés

Minél magasabb a páratartalom, annál több energia kerül átadásra. Pár perccel később, amikor a levegő hűlni kezd, a relatív páratartalom növekedésnek indul, újabb zúzmara kezd képződni. Ez újabb energiafelszabadulással jár, ezt az energiát a növények felülete nyeli el. Így segít a Frostbuster és Frostguard optimális védelmet képezni más fagyvédelmi rendszerek energiafelvételének mindössze a töredékével.

Rendkívül fontos a telepített gépek elhelyezésének, és a vontatott rendszer pontos útvonalának előzetes megtervezése. A FrostBuster gépekkel elengedhetetlen betartani a 7-10 perces fordulókat. A vontatott Frostbuster (F501-es típus) akár 8-10 hektár területet képes megvédeni egymagában. Egy telepített FrostGuard maximum 1 hektárt, továbbá itt nagy segítséget jelent az előre beállítható, hőmérsékletfüggő Auto-Start rendszer.

Ezek a rendszerek más fagyvédelmi megoldásokhoz képest rendkívül költséghatékonyak. A gazdák tapasztalatai nagyon kedvezőek, még szállított fagy esetén is.

Fagymentesítés

Agrofrost szélgépek
Az Agrofrost kínálatában megtalálhatóak a telepített és mobil szélgépek is. Ez egy igazán kényelmes megoldás kisugárzásos fagy esetén, amikor is csak az alsó néhány méteres légréteg hűl le nagymértékben. Egy megfelelően kialakult inverziós levegőréteg szükséges, így a védett terület egy szélgép segítségével elérheti a 4-7 hektárt. Ez természetesen függ az ültetvény jellegétől, és a hőmérsékleti viszonyoktól. Az Agrofrost szélgépei -5,5 Celsius hőmérsékletig hatásosak.

Ha inverzió nem adott, vagy a hőmérséklet ennél is alacsonyabb, a gyár kiegészítőleg korszerű, propán égőtesteket ajánl, amelyek a szélgéphez hasonlóan Auto-start rendszerrel elláthatóak, így kimagaslóan gazdaságosak. Ezek az égőtestek szinkronizálhatóak a szélgép forgó légáramával, így spórolnak a propángázzal is. Ez a két rendszer együttesen nagymértékben növeli ültetvénye védelmét.

Fagymentesítés

Ezen szélgépek légcsavarjai a legtöbb konkurens termékeknél sokkal hatékonyabbak, mivel a kilépőélek a Dornier cég egyedi fejlesztésű termékei. Ezáltal nő az adott területre eső légszállítási időtartam, és több mint kétszer magasabb az átmozgatott levegőmennyiség adott pillanatban, mint az átlagos légcsavaroknál.

Mobil szélgépek esetében a védett terület mérete maximum 4 hektár. A szélgép tornyok hidraulikusan vagy elektromosan is felállíthatóak és összecsukhatóak, így beüzemelésük biztonságos, ugyanakkor megkönnyíti a karbantartási műveleteket. A szélgépek traktor kardánhajtásáról is működtethetőek, de alapvetően két, különböző teljesítményű propángáz hajtású motorral kerülnek szállításra:

Ford Triton V8 – 5.4 L – 129 LE – propán (mobil szélgép)
Ford Triton V10 – 6.8 L – 160 LE – propán (telepített szélgép)

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az Auditker Kft. gyors és mindenre kiterjedő szervizszolgáltatást nyújt a gyártóval együttműködve, hogy a termelők fagyvédelmi tevékenysége zavartalan lehessen.

Az Auditker Kft. a METOS fagyriasztó berendezéseit ajánlja, mivel a legfontosabb dolog, hogy a nedves hőmérsékleti értékek alapján a fagyvédelmi tevékenység kezdetét minél pontosabban meg kell határozni.

Fagyvédelemmel és az Agrofrost termékeivel kapcsolatos kérdéseivel kapcsolatban, keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

További híreink

Pöttinger vetőgépek és grubberek raktár készletről
azonnal elvihetők

Pöttinger vetőgépek grubberek raktárról
»

Lamborghini SPIRE-F kertészeti és STRIKE univerzális traktorok készletről azonnal elvihetők

Lamborghini Strike
»

Oldalak