Megéri a metszést is gépesíteni

Híreink

-

Hogyan takaríthatunk meg pénzt metszéskor,
avagy nem elég drága a metszős órabér?

Elektromos metszőolló

A fő metszési időszak lassan véget ér, de még mindig akad aprítani való.
A sok tízezer hektár gyümölcs- és szőlőültetvényen végtelen mennyiségű vágásszámot kell végrehajtani.

Vajon gyorsítható-e ez a folyamat? Megéri-e ezt a feladatot könnyíteni vagy gépesíteni?

A kérdés hallatán mindenkiben a berögződött igenek és nemek, észszerű vagy észszerűtlen válaszai hadakoznak egymással. Azonban mielőtt nagyon belemélyednénk a lehetőségek tárházába, két megállapítást kell tegyünk. Az egyik, hogy nem csak híján van a mezőgazdaság a munkaerőnek, hanem bizony kétszer-háromszor annyi munkabér-költséget emészt fel, mint 10-15 évvel korábban. A másik, hogy a metszés technika korszerűsödése és fejlődése arányaiban nem drágult az elmúlt időszakban, hanem inkább olcsóbb lett. 

Elektromos metszőolló

Elektromos metszőollók különböző méretben

Ezeket figyelembe véve, ha a saját üzemméretéhez képest elkezdünk számolni, valószínűsíthetően azt az eredményt kapjuk, hogy akár egy éven belül is megtérülő lehet egy ilyen fejlesztés. És akkor még nem is beszéltünk a sokat emlegetett munkakomfort-érzetről.
De lépjünk egy kicsit visszább a technológiai sorrendben! Manapság sok termelő és gazda azon az úton jár, hogy traktorral hajtott előmetsző gépekkel a metszés jelentős részét megoldja. Ezt akár bérmunkában is alkalmazhatjuk. Természetesen az előmetszésről is megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire hasznos, gazdaságos, szakmailag mennyire helyén való. Tény, hogy ezen megoldás követői sokat spórolnak, hiszen ez nagy mértékben csökkenti az élőmunka költségeit.
Az előmetszés elvégzésével gyakorlatilag az utó- vagy készremetszési munka mennyiségét drasztikusan csökkentjük. Vagy ha úgy tetszik, nem a munka mennyiségét csökkentjük, hanem 2-3-szor gyorsabbá tesszük azt. Na de miért is? Egyrészt azért, mert átláthatóbbá válik a lombfelütet, sokkal könnyeb a számunkra fontos vagy nem fontos hajtásokat, ágakat kiválasztani. Mivel a levágandó részek mennyisége kevesebb, ezért azokat lényegesen gyorsabb lesz a koronából, lombfalból eltávolítani. Ezen ponton elérkeztünk a kézi metszés kulcsfontosságú kérdéséhez, amivel a gyorsasági szorzószámot javíthatjuk: vajon hány vágást tud egy metsző elvégezni egy nap?
Az összehasonlításban a kézi metszőollók, karos ollók és kézi fűrészek állnak az egyik oldalon, a másikon pedig az elektromos és pneumatikus ollók, fűrészek és toldók.

Elektromos metszőolló

Kábeles vagy markolatba foglalt akkumulátoros változatok is léteznek

Érvek és ellenérvek sokaságát lehet itt is megfogalmazni, de vegyük inkább a tényeket. Ha erőkifejtés nélkül kell vágni, akkor 6-8 órán keresztül hasonló sebességgel lehet haladni. Elfárad a karom, mert nehéz 650-850 g súlyú olló vagy fűrész? Átveszem a másik kezembe és úgy folytatom. A gyakorlati tapasztalat az, hogy így naponta 1,5-2-szer több vágást lehet elvégezni.
Azonban van itt még egy és más, amivel nem árt kalkulálni. Amikor a hagyományos kézi metszésnél már át kell váltanunk ollóról a karos ollóra vagy fűrészre, az elektromos metszésnél egy ollót használhatunk mindhárom feladatra. Ezért a helyes gép kiválasztásához el kell döntenünk, hogy milyen vastagságú gallyat/ágat szeretnénk majd maximum vágni. 25-28-35-40-50 mm? A magasan metszést is könnyebben tudjuk az elektromos vagy pneumatikus toldószárakkal, létra vagy metszőkocsi nélkül végrehajtani. Természetesen itt is mérlegelni kell, hiszen a fölöslegesen nagyobb kapacitású vagy hosszúságú olló megvásárlása a megtérülési időt nagy mértékben növelheti. 

Elektromos metszőolló
Mérlegelni kell, mennyire szükséges hosszú metszőollót vásárolni

Amikor a metszés gépesítését tervezzük, kezdetben egy fontos dologgal nem árt tisztában lennünk. Hány ember áll majd rendelkezésünkre? Ez ugyanis meghatározhatja, hogy a pneumatikus vagy elektromos ollókat használjunk. 4-6 emberig az elektromos olló lehet a gazdaságosabb, ha 6-nál több, akkor már inkább a pneumatika irányába érdemes mennünk, annak ellenére, hogy ez egy drágább és kötöttebb technika.
Mára az elektronika, a mechanika és az akkumulátortechnika fejlődésének köszönhetően az eszközök előállítási költsége nagy mértékben csökkent. Ezzel párhuzamosan mégis azt láthatjuk, hogy a kereskedelemben nagyjából 35.000 Ft-tól 600.000 Ft-ig fellelhetőek az elektromos ollók.

Elektromos metszőolló
Az elektronikus rendszerek minden tekintetben több lehetőséget nyújtanak

Mi lehet a tartalmi különbség? Sajnos nem igaz az az alapelv, hogy az olcsóbb rosszabb, mint ahogy az sem, hogy a drágább jobb. Egy alacsonyabb komfortfokozatú kis autóval is el lehet jutni egyik pontból egy távoli másikba. Ugyanakkor a városban is közlekedhetünk nagy kategóriájú kocsival. Az ollók kiválasztásánál meg kell vizsgálnunk a saját üzemméretünket, a metszési szokásainkat, az igényeinket és preferenciáinkat. Közben egy rendezőelvet kell mindenek felett fenntartani: cél a minél több vágásszám elérése.
A lehetőségek tárháza az elektronikus rendszereknél minden tekintetben sokkal nagyobb
Ne feledjük, hogy gazda szemmel az egyik legfontosabb kritérium a szervizigény és szervizszükséglet. Mert ugye tudjuk, hogy ami elromolhat, az el is romlik, ráadásul pont akkor, amikor nem kellene. Mindenképp fontos a választásnál, hogy egy felmerülő problémát, hogyan kezel le a szerviz. Helyben, szinte azonnal, vagy hosszabb eljárásban, esetleges gyártói segítséggel, elküldéssel?

Elektromos metszőolló
Érdemes előre átgondolni, milyen vastag ágakat fogunk vágni – fotó: Auditker Kft.

Visszakanyarodva az árkülönbségekhez és a lehetőségekhez, sok-sok megválaszolandó kérdést kell magunkban eldönteni.
Néhány példa:
- Milyen vastag ágakat vágok általában?
- Mely vastagság fordulhat elő ritkábban?
- Milyen magasságra kell felnyúlnom?
- Hány órát dolgozok maximum?
- Hogyan szeretném tölteni az akkumulátorokat?
- Lehet-e kábeles az akkumulátor, vagy legyen inkább a markolatban?
- Mi az a súly, amit hajlandó vagyok emelni vagy cipelni?
- Mennyire fontos az olló ergonómiája?

A sok kérdés mellett egy dolog biztos:
aki egyszer kipróbálja, az nem akar visszatérni a
hagyományos kézi ollós metszésre,
mert számolás nélkül is szembetűnő,
hogy gyorsabban halad és ez megtakarítást hoz.

A www.emetszo.hu az elektromos metszőollók web áruháza.

További híreink

Itt az új Lamborghini Spire F/S/V traktor – Nem tököl, csak teszi a dolgát!

Lamborghini Spire F 105
»

Telephelyvezetőt keresünk nyírgyulaji telephelyünkre

Állás lehetőséget kínálunk
»

Oldalak